Νέα Άρθρα:
Loading...

Θόρυβος: ο ύπουλος εχθρός της υγείας μας





Νομίζατε ότι ο θόρυβος είναι προϊόν μόνο των σύγχρονων κοινωνιών; Ιστορικά φαίνεται να είναι συνεπακόλουθο της ανάπτυξης. Το 600 π.Χ., οι Συβαρίτες της Κάτω Ιταλίας είχαν απαγορέψει τις θορυβώδεις εργασίες, όπως τη μεταλλουργία, στα όρια της πόλης τους. Ομοίως, στην αρχαία Ρώμη τα άρματα δεν επιτρέπονταν να κυκλοφορούν τη νύχτα. Στη σημερινή πολύβουη και εξαιρετικά σύνθετη ζωή οι θόρυβοι έρχονται από όλες τις μεριές: το κυκλοφοριακό, τα αεροσκάφη, τη βιομηχανία, τις οικοδομικές εργασίες, οικιακές συσκευές ακόμα και από τη διασκέδαση.

Το ανθρώπινο αυτί δέχεται την ένταση του ήχου μέχρι τα 140db (ντεσιμπέλ), που είναι και το όριο πόνου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει από το 1999 ως ανώτατο όριο θορύβου τα 55db, ενώ το κατώφλι για την αύξηση του κινδύνου είναι τα 60db. Σημαντικό ρόλο παίζει το είδος του ήχου, αν είναι κρουστικός, επαναλαμβανόμενος, στιγμιαίος ή με αυξομειώσεις. Υπενθυμίζουμε ενδεικτικά ότι μια μέτρηση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έδειξε ότι στη λεωφόρο Κηφισίας ο θόρυβος κυμαίνεται από τα 65db ως 84db. Μια ηλεκτρική σκούπα έχει ήχο 70-80db και το σεσουάρ 90db.

Όλες οι κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ο θόρυβος βλάπτει σοβαρά την υγεία. Ο θόρυβος και η ηχορύπανση όχι μόνο μειώνουν την ποιότητα της ζωής μας, αλλά έχουν και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Αυξάνουν το άγχος, επηρεάζουν αρνητικά την πνευματική εργασία, κουράζουν και μειώνουν την ικανότητα στη συγκέντρωση, οδηγούν σε σταδιακή απώλεια ακοής, ενώ μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, σε καρδιοαγγειακά νοσήματα, ακόμη και σε καρκίνο.


Η ερώτηση είναι πώς μπορούμε να προστατευθούμε; Μα φυσικά με την χρήση ωτοασπίδων Alpine. Είναι οι μοναδικές που είναι τόσο άνετες, με ειδικά φίλτρα προστασίας από τον θόρυβο και ειδικό κουτάκι για να τις διατηρείτε καθαρές, να τις έχετε πάντα μαζί σας και να μην τις χάνετε. Πλένονται με απαλό σαπούνι και νερό και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου