Νέα Άρθρα:
Loading...

Πώς να προστατέψετε την υγεία σας από την ηχορύπανση

Στo site www.pathfinder.gr αναφέρει ήδη από τις αρχές του 2014 ότι η ηχορύπανση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όχι μόνο στα αυτιά μας, αλλά και στην υγεία μας, όπως υποστηρίζουν οι έρευνες. Ποια είναι όμως τα επίπεδα θορύβου που μπορούν να μας προκαλέσουν βλάβη στην ακοή μας και πώς μπορούμε να προστατευτούμε από την ηχορύπανση;
Τα φυσιολογικά επιπεδα θορύβου
-Μια συζήτηση δεν ξεπερνάει τα 60 ντεσιμπέλ
-Φυσιολογικός ήρεμος θόρυβος δρόμου (40 ντεσιμπέλ)
-Όταν είμαστε σε κάποιον χώρο με πολύ κόσμο, τότε τα επίπεδα θορύβου κυμαίνονται περίπου στα 70 ντεσιμπέλ. Το επίπεδο αυτό δεν είναι επικίνδυνο
-Τα επίπεδα θορύβου σε έναν δρόμο με πολύ κίνηση κυμαίνονται γύρω στα 80 ντεσιμπέλ.
-Το κελάηδημα πουλιών αντιστοιχεί σε 60 ντεσιμπέλ θορύβου
Όταν τα επίπεδα γίνονται επικίνδυνα:
-Συναυλία 80-100 ντεσιμπέλ
-Μηχανάκι: 85-90 ντεσιμπέλ
-Κομπρεσέρ: 120 ντεσιμπέλ, σε απόσταση ενός μέτρου (επίπεδα τραυματισμού)
-Πυροβολισμός: 140 ντεσιμπέλ(επίπεδα τραυματισμού)
-Αεροπλάνο σε κοντινή απόσταση: 130 ντεσιμπέλ (επίπεδα τραυματισμού)
Τι μπορεί να μας προκαλέσει η ηχορύπανση
Δεν είναι μόνο τα προβλήματα ακοής που μπορεί να μας προκαλέσει ο δυνατός θόρυβος. Η μακροχρόνια έκθεση στην ηχορύπανση, ευθύνεται για το 3% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα. Ακόμη οι ερευνητές επισημαίνουν ότι θόρυβος από τα οχήματα ευθύνεται για το ένα πέμπτο των εγκεφαλικών επεισοδίων. Επιπλέον η υπέρταση και το στρες απειλούν όσους κατοικούν κοντά σε κεντρικούς δρόμους, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα που πραγματοποίησαν πρόσφατα Σουηδοί επιστήμονες.
Πώς θα προστατευτείτε
-Αν κατοικείτε σε περιοχή με έντονη ηχορύπανση, προστατεύστε  το σπίτι σας τοποθετώντας διπλά τζάμια ή φυτά στους εξωτερικούς τοίχους που λειτουργούν ηχομονωτικά.
-Αν καθημερινά εκτίθεστε σε έντονο θόρυβο προστατεύστε τα αυτιά σας με ειδικά προστατευτικά ή ωτοασπίδες.
-Επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να σας κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να εντοπιστεί νωρίς κάποιο πρόβλημα απώλειας ακοής για να αποφύγετε κάποια μη αναστρέψιμη βλάβη. Φροντίζετε  να ελέγχετε τακτικά την ακοή σας στον ΩΡΛ, στην περίπτωση που δουλεύετε σε περιβάλλον με αυξημένα επίπεδα θορύβου. Αν έπειτα από έκθεση σε έντονο θόρυβο βουίζουν τα αυτιά σας πάνω από μια ημέρα, επισκεφτείτε ωτορινολαρυγγολόγο
-Αποφύγετε να ακούτε μουσική πολύ δυνατά. Κάντε διάλειμμα ησυχίας τουλάχιστον για μία ώρα μετά από έκθεση σε δυνατούς θορύβους (πάνω από 90 Db). Έχετε υπόψη σας ότι η ένταση του ήχου σε κάποιο νυχτερινό κέντρο θα πρέπει να σας επιτρέπει να ακούτε το συνομιλητή σας χωρίς να φωνάζετε.
-Κάποιες δραστηριότητες, π.χ. η οδήγηση μηχανής ή το κυνήγι, είναι πιθανό να προκαλέσουν βλάβη στην ακοή. Κάντε διαλείμματα στην περίπτωση που επιδίδεστε σε  μια από τις παραπάνω δραστηριότητες.
Τι ωτοασπίδες να επιλέξω
Για να προστατευτείτε από το θόρυβο θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ωτοασπίδες Alpine που παρέχουν εξειδικευμένη προστασία ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη. Για παράδειγμα, αν εργάζεστε σε χώρο που υπάρχει πολύ θόρυβος τότε μπορείτε να φοράτε τις ειδικά σχεδιασμένες επαγγελματικές ωτοασπίδες WorkSafe που παρέχουν επαρκέστερη προστασία από τους θορύβους.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου