Νέα Άρθρα:
Loading...

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΑΚΟΗΣ!








Για πολλούς ανθρώπους η απώλεια ακοής είναι φυσιολογική συνέπεια της διαδικασίας γήρανσης και η εμφάνιση της είναι τόσο σταδιακή ώστε να μην αντιλαμβάνονται την επιδείνωση της ακοής τους. Η απώλεια ακοής μπορεί επίσης να προκληθεί από μολύνσεις του αυτιού, γενετικές ιατρικές παθήσεις, ασθένειες, τραυματισμούς ή παρατεταμένη έκθεση σε θόρυβο.
Η απώλεια ακοής είναι από τα πιο συνηθισμένα ιατρικά προβλήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι επίσης και ένα από πιο παραμελημένα προβλήματα, δυστυχώς λόγω του γεγονότος ότι η απώλεια ακοής και οι πολλές ψυχολογικές της επιδράσεις είναι σε μεγάλο βαθμό εκτιθέμενες.
Η απώλεια ακοής δεν είναι ίδια με το να ακούτε ήχους με μειωμένη ένταση. Αντιθέτως μπορεί να παρατηρήσετε ότι ορισμένοι ήχοι της ομιλίας-όπως το «σ», το «θ» και το «φ»-ακούγονται με μεγαλύτερη δυσκολία από άλλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όσοι πάσχουν από απώλεια ακοής μπορούν συχνά να ακούν τους άλλους αλλά χωρίς να καταλαβαίνουν τι έχει ειπωθεί.
Το πρόβλημα αυτό μπορεί να επιδεινωθεί. Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις απώλειας ακοής δεν προκαλούν σωματικό πόνο, μπορεί να οδηγήσουν σε κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα. Αυτά περιλαμβάνουν: διακοπή επικοινωνίας, δυσκολίες στην εργασία λόγω κοινωνικής απομόνωσης, κατάθλιψη, απογοήτευση και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Περιπτώσεις απώλειας ακοής που δεν έχει αντιμετωπιστεί κατάλληλα σε παιδιά μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση ανάπτυξης ικανοτήτων ομιλίας, χειρισμού γλώσσας και εκμάθησης
Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να πάσχετε από απώλεια ακοής αναρωτηθείτε:
  • Ζητάτε συχνά από άλλους να επαναλάβουν αυτά που είπαν;
  • Ρυθμίζετε την τηλεόραση και το ραδιόφωνο πιο δυνατά από ότι θέλουν οι άλλοι παρευρισκόμενοι;
  • Σας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κατανοήσετε τις όποιες συζητήσεις όταν υπάρχουν άλλοι θόρυβοι στο περιβάλλον σας;
  • Σας φαίνεται η ομιλία των άλλων ως μουρμουρητό;
  • Αντιμετωπίζετε δυσκολία στην παρακολούθηση ομαδικών συζητήσεων;
  • Σας είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε την κατεύθυνση από την οποία προέρχονται οι ήχοι;
Εάν απαντήσατε «ναι» σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, μπορεί να πάσχετε από απώλεια ακοής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν ειδικευμένο επαγγελματία, που μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τον τύπο και βαθμό της απώλειας ακοής σας και τα κατάλληλα μέτρα που μπορείτε να λάβετε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου